Nebuď hlupák! Co je to vlastně DOCG a DOC na prosecco?

Při rozdělování Prosecca podle kvality hraje roli několik faktorů, včetně výrobního procesu, použité odrůdy hroznů a celkového chuťového profilu. I když je Prosecco obecně známé jako šumivé víno z Itálie, existují různé stupně kvality, které mohou pomoci rozlišit různé nabídky. Zde jsou uvedeny hlavní kategorie Prosecca, seřazené od nejvyšší po nejnižší kvalitu:

Prosecco Superiore DOCG: Jedná se o nejvyšší stupeň kvality Prosecca, který představuje nejlepší projevy tohoto vína. Prosecco Superiore DOCG se vyrábí v určených oblastech Conegliano Valdobbiadene a Asolo, které se nacházejí v italských regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia. Používají se obvykle hrozny odrůdy Glera, i když je povoleno malé množství jiných místních odrůd. Při výrobě vín Prosecco Superiore DOCG se uplatňují přísnější předpisy, které zajišťují vynikající kvalitu a chuť. Často se vyznačují komplexní chutí, jemnými bublinkami a vytříbeným charakterem.


Prosecco DOC: Jedná se o standardní stupeň kvality pro Prosecco. Zahrnuje širší zeměpisnou oblast v rámci regionů Veneto a Friuli Venezia Giulia. Vína Prosecco DOC se vyrábějí především z odrůdy Glera, ale mohou obsahovat i další schválené místní hrozny. Tato vína bývají cenově dostupnější a ve srovnání s Prosecco Superiore DOCG jsou obecně lehčí a ovocnější. I když není tak prestižní jako úroveň DOCG, může Prosecco DOC stále nabízet příjemná a osvěžující šumivá vína.


Prosecco DOC Treviso a Prosecco DOC Veneto: V rámci kategorie Prosecco DOC existují další označení, která specifikují podoblasti Treviso a Veneto. Vína Prosecco DOC Treviso pocházejí z oblasti kolem města Treviso, které je považováno za historické srdce výroby Prosecca. Prosecco DOC Veneto zahrnuje větší oblast v rámci regionu Veneto. Tato označení mohou znamenat mírně vyšší úroveň kvality nebo specifičtější výrobní postupy, ale celková kvalita stále odpovídá standardu Prosecco DOC.


Je důležité si uvědomit, že i v rámci každé kategorie mohou být mezi jednotlivými výrobci rozdíly v kvalitě. Výrobci, kteří dodržují přísnější výrobní metody, zaměřují se na správu vinic a používají tradiční vinařské techniky, pravděpodobně produkují kvalitnější Prosecco. Vždy je dobré prozkoumat konkrétní výrobce, přečíst si recenze, a dokonce i ochutnat vína, než si uděláte úsudek o jejich kvalitě.