EXTRA dry prosecco není extra suché jak by se mohlo zdát. Jak se prosecco dělí dle obsahu zbytkového

Prosecco lze také rozdělit do kategorií podle obsahu cukru, což se obvykle označuje specifickými výrazy, které vyjadřují stupeň sladkosti. Zde jsou hlavní dělení Prosecca podle obsahu cukru, seřazené od nejsuššího po nejsladší:

 

Brut Nature/Brut Zero/Non-Dosage: Tyto termíny označují nejsušší styl Prosecca, bez přidaného cukru (nebo s velmi minimálním zbytkovým cukrem, obvykle méně než 3 gramy na litr). Brut Nature Prosecco je suché až do morku kostí, má svěží a osvěžující chuťový profil. Je vynikající volbou pro ty, kteří dávají přednost vínům s minimální sladkostí.

Extra Brut: Tento styl Prosecca je také velmi suchý, s minimálním obsahem cukru (méně než 6 gramů na litr). Extra Brut Prosecco si zachovává svěží charakter a zároveň nabízí o něco větší kulatost na patře ve srovnání s Brut Nature. Stále se jedná o relativně suchou variantu.


Brut: Brut Prosecco je nejběžnějším stylem a obvykle obsahuje méně než 12 gramů cukru na litr. Je suché, ale může mít lehce znatelný nádech sladkosti. Tento styl upřednostňuje mnoho spotřebitelů, protože je v něm dosaženo rovnováhy mezi suchostí a ovocností.

Extra Dry: Prosecco Extra Dry je navzdory svému názvu ve skutečnosti o něco sladší než Brut. Obsahuje 12 až 17 gramů cukru na litr. Extra suché Prosecco často vykazuje nádech sladkosti, který může zvýraznit ovocné chutě, takže je oblíbenou volbou pro ty, kteří mají rádi nádech sladkosti, aniž by byl přehnaný.

Dry: Dry Prosecco se pohybuje v rozmezí 17 až 32 gramů cukru na litr. Ve srovnání s předchozími styly má výrazně sladší chuť. Suché Prosecco si mohou vychutnat ti, kteří dávají přednost výraznější sladkosti, i když si stále zachovává osvěžující charakter.

Demi-Sec: Prosecco Demi-Sec je výrazně sladké, obsah cukru se pohybuje od 32 do 50 gramů na litr. Tento styl je výrazně sladší a chuťově bohatší, s dezertním charakterem. Dobře se kombinuje s dezerty nebo si ho můžete vychutnat jako samostatnou sladkou pochoutku.

Je důležité si uvědomit, že obsah cukru v proseccu se může u různých výrobců mírně lišit, a to i v rámci stejné kategorie. Při výběru Prosecca podle preferované míry sladkosti se vždy podívejte na etiketu, kde najdete konkrétní informace o obsahu cukru, nebo požádejte o radu zkušeného obchodníka či vinaře.