8 tipů jak vypadat jako profík i v případě, že poznáš jen červené od bílého.

Pokud jde o pití vína jako odborník, je třeba mít na paměti několik klíčových postupů etikety. Zde je několik tipů, které vám pomohou vychutnat si víno a ocenit ho jako znalci:

  • Sklenička: Pro degustaci vína používejte vhodné sklo. Vyberte si čirou sklenici se stopkou, protože vám umožní pozorovat barvu a čirost vína a zároveň se vyhnout otiskům prstů na misce, které mohou ovlivnit vaše vizuální hodnocení.
  • Nalévání: Při nalévání vína držte láhev za dno nebo za spodní část hrdla, nikoli za horní část nebo etiketu. Tím se zabrání tomu, aby teplo z vašich rukou ovlivňovalo teplotu vína. Nalijte jen tolik, aby zaplnila asi jednu třetinu sklenice, aby byl prostor pro víření a zachycení aroma.
  • Pozorování: Věnujte chvíli vizuální kontrole vína ve vaší sklenici. Sledujte jeho barvu, čirost a viskozitu. Nakloňte sklenici proti bílému pozadí, abyste lépe vyhodnotili odstín a intenzitu vína. Červená vína mívají různé odstíny, zatímco bílá vína se mohou pohybovat od světle slámové až po zlatavou.
  • Víření: Jemně zakružte vínem ve sklenici, aby se uvolnilo jeho aroma. Tato akce pomáhá provzdušňovat víno, umožňuje mu interakci se vzduchem a zintenzivňuje jeho aromatické vlastnosti. Držte sklenici za stopku, abyste víno neohřáli rukama, a proveďte pomalé krouživé pohyby, abyste dosáhli správného víření.
  • Čichání: Přiložte sklenici k nosu a zhluboka, ale jemně vdechujte vůně. Identifikujte různé vůně a snažte se rozlišit různé tóny, jako jsou ovocné, květinové, bylinné nebo zemité vůně. Udělejte si čas, abyste ocenili komplexnost buketu vína.
  • Degustace: Dejte si malý doušek a nechte víno obalit ústa. Nechte jej působit na patře, abyste plně zažili jeho chutě a textury. Věnujte pozornost vyváženosti vína, kyselince, tříslovinám (u červených vín) a celkové struktuře. Všimněte si jakýchkoli přetrvávajících pachutí nebo závěrů.
  • Žvýkání a polykání: Při degustaci je běžné víno mírně žvýkat, abyste lépe prožili jeho chuť a texturu. Poté jej můžete v závislosti na okolnostech spolknout nebo vyplivnout. Během formálních degustací vín nebo pokud odebíráte více vín, je plivání přijatelné, abyste si zachovali střízlivost a degustační schopnosti.
  • Konverzace: Zapojte se do promyšlené diskuse o víně. Sdílejte své dojmy, ptejte se a učte se od ostatních. Víno je společenský nápoj a diskuse o něm může zlepšit vaše porozumění a uznání.

Pamatujte, že ocenění vína je subjektivní a preference každého se mohou lišit. Nejdůležitějším aspektem je užít si zážitek a pokračovat ve zkoumání různých vín, abyste si postupem času rozvinuli svou vlastní chuť a znalosti.